Oproep voor Eduard

  • Boudewijn

    Beste Eduard,

    Wat ben ik blij dat ik tegen jullie forum aanloop.

    Mijn vriendin (27) en ik (27) lopen al enige tijd rond met het idee om de mooie vacht van de mol te verwerken in een aantal van onze creaties.

    Wegens druk schema is dit de eerste keer dat ik serieus naar vellen op zoek ben.

    Ik zou zeer geïnteresseerd zijn om een aantal vellen van je over te nemen.

    Kan je helaas niet aanbieden een middagje met me te gaan vissen, verder dan op stekelbaarsjes is het voor mijn nooit gekomen .

    Maar wellicht dat ik je op een andere manier kan compenseren.

    Ik hoor graag van je

    Groet

    Boudewijn Tiktak

    06-41402759

  • David

    eduard, ik heb net met boudewijn gebeld want hoor vanmiddag meer over de looiopties, weet nu ook een beetje wat hij wil. Eens kijken of we meerdere vliegen in 1 klap kunnen mollen

  • David

    Ecco kan ons niet helpen blijkt aangezien zij alleen leer doen en geen vachten/huiden. Weet nu wel waar we moeten wezen: http://www.lgr-reutlingen.de/en/lehrgerberei.html, dit is het laatst overgebleven scholingsinstituut in Europa op gebied van looien. Ik heb de juiste contactpersoon zojuist een mailtje gestuurd.

    Verder gevonden maar nog geen contact mee gehad: http://www.bedrijvenzonemaasmechelen.be/bedrijvenzone_detail?rn=CICERO_PELSLOOIERIJ

    Las net nog interessant nieuws over mollen, nl. dat de haren zo zijn gepositioneerd dat de mol met even veel gemak naar voren als naar achteren kan bewegen. Ben heel benieuwd wat dat voor een effect op een streamer zou kunnen hebben, betekent m.i. dat de haren op een molstreamer meer weerstand bieden dan zonker. Ik denk dat er een wat aangepast ontwerp aan te pas komt straks. Can't wait :D

    David

  • Boudewijn

    He David,

    Dat klinkt al behoorlijk voortvarend.

    Juist voor een opleidingsinstituut kunnen we wellicht een leuke case zijn, daar ik niet verwacht dat daar al te veel mollenvelletje over de band vliegen.

    Van mijn potentiele looier heb ik nog niks gehoord. Om niet te opdringerig over te komen wil ik hem ook even twee dagen geven om te reageren, maar houd jullie op de hoogte.

    Ben wel benieuwd hoeveel huiden je zou willen looien voor het vergaren van streamers?

    Of zit je er aan te denken deze binnen het vliegvissen commercieel in te zetten.

    Ik wacht even je reactie af van die school. Dat zou toch mooi zijn als ze onder het mom van opleiding die mollen gereed zouden willen maken.

    Leuk dat er zo samengewerkt wordt.

    Gr Boudewijn

  • Goalkeeper

    De vacht 2 weken in een oplossing van 2 delen zout en 1 deel waterstofperoxide en wat water looien,daarna drogen en invetten.

    Zou Eduard toch moeten weten.

  • Goalkeeper

    Het prepareren van huiden:

    Huiden houden de kou tegen door de isolerende werking van lucht. Haren zijn hol en gevuld met lucht. Niets voor niets waren huiden in vroeger tijd onmisbaar in de koude dagen. Huiden werden o.a. verkregen door jacht en het slachten van eigen vee. Zodra de huid los is, leg je deze enkele uren in een stromende beek. Hierna was je nog eens grondig de huid van alle vuil en bloedresten. Hierna moet de huid een nacht in de urine staan. Ochtend urine is hiervoor het beste omdat hier de meeste amoniak in zit. Door de inwerking van urine en de zuren trekt de huid samen. Hierdoor wordt de haarinplant dichter en steviger. Hierna mag je de huid wel weer uitspoelen. Dan volgt het vlezen, je gebruikt hiervoor een omgevallen boom en legt de huid hier met de haarkant op deze boom. Met en scherp mes schraap je nu alle vleesresten, vet en bindweefsel weg. Doe dit secuur! Hierna volgt het beitsen. Leg nu de huid met de haarkant op een zuivere ondergrond. Zorgt nu dat je een hoeveelheid vogelmest of andere mest hebt verzameld. Maak daar een smeuïge brij van en smeer hier de huid mee in. Als nu de huid na enkele uren glibberig aanvoelt is hij gereed. (de huid moet dan tussen duim en wijsvinger sponsachtig aanvoelen. Spoel de huid nu grondig uit en laat hem in de zon drogen. Dit kunnen we doen om de huid in te spannen in een raamwerk. Als dit gebeurd is voelt de huid hard en stug aan.Om hem soepel te maken gaan we de huid slichten. Met een dikke knuppel wrijven we grote cirkels over de huid. Af en toe wat vet aan de knuppel doen, maar zeker niet te veel want anders wordt de huid poreus. Nu is de huid klaar voor verder gebruik, bijv om er jassen van te maken. Let wel op de huid is niet gelooid, dus de binnenkant mag niet te lang vochtig blijven. En mocht dit toch een keertje voorvallen dan de huid altijd goed laten opdrogen. Willen we echt leer maken, dan moeten we een heel ander proces op de huiden toepassen.

    Het roken van huiden:

    Basis principe blijft het zelfde als boven omschreven. Echter we slichten de huid nog niet. na het drogen wordt de huid gerookt. Hierdoor krijgt de huid aan de binnenkant een mooie bruingele kleur. Het roken kan op verschillende manieren gebeuren. Het eenvoudigste is om een huid boven een vuurplaats te spannen, en dient dan meteen als vonkenvanger. Omdat de vuurplaats niet elke dag gestookt zal worden duurt het vrij lang voor dat zo'n huid gerookt is. We kunnen ook een ‘wigwam’ maken waarbij de huiden dienst toen als ‘tentdoek’. Maak van wilgentenen een eenvoudig koepel constructie. Leg hierop de huid met de vleeskant naar beneden. Dek nu heel de koepel af met andere huiden of geschikt materiaal. In de wigwam zorgen we nu dat er een vuurtje brandt dat heel veel rook geeft. Zorg er wel voor dat het vuurtje niet te heet wordt. Een klein ‘trekgaatje’ in de bovenkant zorgt ervoor dat de rook door de koepel trekt. Beste is om een ‘Dakota vuurtje’ te stoken (zie prehistorische kook en baktechnieken) Het roken op deze manier neemt zo'n 7 uur in beslag. Belangrijk is dat de huid de rook op kan nemen daarom moet deze heel goed droog zijn voordat we met het roken beginnen. Na het roken kan eventueel de huid weer soepel worden gemaakt om deze te slichten. Het voordeel van een gerookte huid is dat deze meer ‘nat’ kan verdragen als een normaal geprepareerde huid ( zie boven) . Na het drogen van een natte gerookte huid zal deze zijn soepelheid ook blijven behouden.

    Zo, heeft Eduard wat te doen ;-)

  • eduard

    ik heb genoeg te doen goalkeaper, het ff neertikken is eenvoudig, maar het looien tot een acceptabel nivea is een beestachtig werk als je geen machienes hebt.

    heb alle methodes geleerd en uitgevoerd en heb besloten dat het anders kan.

    als ik een of twee dagen werk aanneem dan kan ik een heel hert laten looien met de helft minder zweet dan al zou ik het zelf doen.

    verder, David en Boudewijn heb ik een looier in limburg de firma Bouten en zn en die moet ik ff bellen

    groetjes.

  • Goalkeeper

    Ik dacht dat het u te doen was om een paar huidjes, vandaar.

  • David

    rechtstreeks uit het handboek voor de holbewoner, chapeau!

    maar ook ik laat deze arbeidsrijke klus gaarne aan mij voorbij gaan, studenten inzetten vind ik een veel beter idee :-)

  • Arubaman

    Wel erg cool, want mijn vriendin is geloof ik een beetje op mijn kippe-leren-stringetje uitgekeken. Een soort van molsboxer, waaronder zich een ontplofte mol schuilhoudt ;-)