Bron: Roofvisnet
Gesloten tijd, de èchte betekenis
De gesloten tijd zorgt altijd voor veel verwarring, onder vooral snoekvissers. Mag je nu wèl of niet in de maanden maart en juni gericht op snoek vissen? Hèt antwoord is zeer simpel: het mag. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen waarom, met behulp van de visserijwet…
Onze algemene visserijwet is in 1963 geschreven. In 1985, dus alweer 20 jaar geleden is deze aangepast. In 1985 werden nieuwe minimummaten en gesloten tijden afgesproken. Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, artikel 2 van een in 1985 ingevoerd reglement:
Artikel 2
Vis, behorende tot de onderstaande soorten dient onmiddellijk nadat deze is opgehaald in de achter de desbetreffende soort vermelde gesloten tijd, weer in hetzelfde water te worden teruggezet:
a baars, barbeel, kopvoorn, serpeling, sneep, snoekbaars, winde en vlagzalm: 1 april tot en met 31 mei.
b snoek: 1 maart tot en met 30 juni.
c beekforel, beekridder, bronforel, zalm en zeeforel: 1 oktober tot en met 31 maart.
Bron: Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985, visserslatijn.nl
Hier staat dus de enige definitie van gesloten tijd: tussen de twee genoemde data moet de vissoort waarvoor deze geldt direct in hetzelfde water worden teruggezet. Dit is dus precies dezelfde regeling als de minimummaat regeling, de vis die onder de maat is, moet ook direct in hetzelfde water worden teruggezet. Dit betekend niet, dat er niet gericht op deze vissoort gevist mag worden.
In maart moeten we oppassen dat we de snoeken niet storen bij het paaien, echter, volgens de wet is het vissen op snoek in maart niet verboden.
Het zal misschien voor een aantal moeilijk zijn te begrijpen dat ‘gesloten tijd’ niet betekend dat je niet gericht op een bepaalde vissoort mag vissen. Daardoor ontstaan ook veel discussies, onder andere op het internet. De Nederlandse wet gaat er nog steeds vanuit dat de meeste vissers hun vis meenemen, daarom is er een gesloten tijd èn een minimummaat die ervoor zorgt dat de vis de kans krijgt om te paaien.
Een ‘Aasverbod’ is geen ‘gesloten seizoen’
Vanaf 1 april tót de laatste zaterdag van mei geldt er een aasverbod, dit aasverbod maakt het vissen op roofvis onmogelijk:
Artikel 6
1. Het is verboden te vissen van 1 april tot en met 31 mei met:
a de hengel, voor zover geaasd met slachtproducten, worm, een levend of dood visje, een stukje vis of enig kunstaas met uitzondering van kunstvliegen met een afmeting van ten hoogste 2,5 cm;
(…)
Bron: Reglement Binnenvisserij 1985, ovb.nl
Dit is een duidelijke regel, waar niets bij verzonnen kan worden: met deze aassoorten mag in de genoemde tijd gewoon niet gevist worden. Doet men dit wel dan is men in overtreding.