bye bye British Colombia salmon?

  • David

    Een 10 miljoen m3 mine spill bij Quesnel lake, een tributary van de Fraser river.

    http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/mount-polley-mine-tailings-spill-imperial-metals-could-face-1m-fine-1.2728832

    http://www.theglobeandmail.com/news/british-columbia/anticipated-salmon-run-could-overwhelm-fraser-river-this-summer-experts-say/article17336330/

  • David

    Ik ben niet zo onder de indruk van de kennis van zaken van deze ‘expert’, vooral waar het hydrologie en toxicologie betreft. Hij zegt wel iets over de zand- en kleifactie, maar legt bv niet de connectie dat de zware metalen meestal aan deze fractie zijn gebonden, en niet aan de waterfase. Lijkt me relevant, voor eventuele opruim- en beheersmaatregelen, en ook voor het voorspellen van effecten. Op zich is het gunstig voor de kortere termijn, met een kans op ecosysteemschade juist voor de langere termijn - water an sich spoelt snel genoeg door. De zware metalen kunnen gaan accumuleren en zo ook in de zalm terecht komen, mits de zalm (per kg consumptiegewicht) ook serieuze aanwas heeft in het vervuilde catchment. Dat zal niet het geval zijn met het weinige wat ik van zalmen weet, maar smolts kunnen serieus belast worden zo, en het kan hun succes schaden.

    De king salmon krijgt het vol voor zijn kiezen staat er in het artikel, omdat ie nu al optrekt. Het (korte termijn) effect op de grote vis zou wel eens mee kunnen vallen idd, maar de langere termijn? Eerst maar eens zien welke tonnages aan metalen zijn gedumpt, en waar die terecht komen.

    Imperial Metals (TSX:III), which owns the Mount Polley Mine, has downplayed the risks associated with the spill, saying the water in its tailings pond was almost drinking-water quality and that the silt was “relatively benign.”

    Hopelijk klopt dat, en mooi om dat snel onafhankelijk vast te stellen. En relatively - tsja, to what?